Skip directly to content

A nyelv és a spórolás

ekadmin's picture
on Fri, 09/27/2013 - 16:43

Hogyan befolyásolja a nyelv, amit beszélsz, hogy mennyit spórolsz?

Igen, jól olvastad.  Tavaly, egy Keith Chen nevű közgazdász kiadott egy nem régen közzétett dokumentumot, amiben azt állítja, hogy azok az emberek akiknek beszélt nyelvük nem tartalmaz erős jövő idejű nyelvtani szerkezetet, lényegesen nagyobb felelőséggel tervezik a jövőjüket.

Gyors példa. Az angol azt mondja:  "I will go to the play tomorrow." (El fogok menni a játékra holnap)  Ez erősen jövő idő.
A Mandarin és a Finn, amelyeknek 'gyengébb' a jövő idejük, inkább azt mondják:  "megyek a játékra holnap."

Chen úgy gondolja, hogy... 

 

 

a gyengébb jövő idejű nyelvek beszélői azért terveznek jobban a jövőre nézve, mert beszédjük inkább a jelenhez áll közelebb.
Ez első hallásra furcsának tűnik, de Chen valóban feltérképezte az erősebb és gyengébb nyelveket Európában és ilyen érdekességeket talált:

A gyenge jövő idejű nyelvek (pl. német, finn és az észt) lakosai 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel takarítanak meg pénzt, 24 százalékkal nagyobb eséllyel kerülik el a dohányzást, 29 százalékkal nagyobb valószínűséggel folytatnak rendszeres testmozgást, és 13 százalékkal kevésbé valószínű, hogy elhízottak, mint a az erős jövő idejű nyelvek beszélői, mint például az angolok.

És hová sorolnánk a magyar nyelvet?
Szeptembertől tanulok angolul ... ?
Szeptembertől tanulni fogok angolul ...?

Egy biztos, a nyelvtanulás sem megy tervezés, elkötelezettség és kitartás nélkül.  (Valóban, a Finnek nagyon jól beszélnek idegen nyelveket is ;-)

Jó angolozást az új tanévre, elevenül, vidáman és sok kitartással!