Skip directly to content

The Magic number is: 160

ekadmin's picture
on Tue, 03/19/2013 - 13:10

Can't learn a foreign language? Not true, say scientists

(Nem tudsz megtanulni egy idegen nyelvet?   Nem igaz, mondják a tudósok)

Az emberi agy kevesebb mint negyedóra alatt képes megtanulni egy új szót, ezért ha valaki gyorsan akar elsajátítani egy idegen nyelvet,
egy-egy szót "mindössze" százhatvanszor kell meghallgatnia.

A brit kutatók  (Dr Yury Shtyrov és csapata) 16 egészséges önkéntes agyi aktivitását követték nyomon a résztvevők fején elhelyezett elektródák
segítségével. Először ismerős szavakat hallgattak a tesztalanyok, miközben a készülékkel rögzítették agyi aktivitásukat. Ezt követően egy ismeretlen szót hallgattak meg újra és újra, anélkül, hogy el kellett volna ismételniük.

Agyuk eleinte keményen dolgozott, hogy felismerje az új szót, ám 14 percen át lejátszott 160 ismétlés után az új memórialenyomatok "gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek" voltak a már ismert szavak lenyomataitól. A kutatók szerint ez egyúttal azt is mutatja, hogy a nyelv gyakorlása nagyon fontos.
Mint hozzátették, a hallott szavak elismétlése "vélhetően kiterjesztené a neurális hálózatokat" az agy beszéddel foglalkozó területeire is.

De vajon segít-e az is, ha olyan környezetben és olyankor ismételünk, amikor az agy nyugodt és pihent?

Paul Noble, angol tanár szerint az ismétlés a kulcs, de az agy valóban akkor tanul a legjobban amikor az relaxált, nyugodt állapotban van.
“Ha valamilyen sportot nézel, szinte minden játékos, csapat nevére emlékszel, annak ellenére, hogy igazán próbáltad volna megjegyezni.
Emlékszel, mert ismét és ismét megnézed a meccseket hétről hétre. “   Az élvezetes, szórakoztató hallgatás szerepe az idegen nyelv tanulás
területén is kimutatott.

Ez a cikk tovább erősíti azt az elképzelést, hogy ha sokat hallgatunk olyan kellemes, szórakoztató anyagot, amit az agy érdekes tartalomként jegyez,
sokkal hatásosabb lesz az ismétlés és maga a nyelvtanulás.  (MTI    2011. január 06.)

Vannak olyan módszerek, amelyek abban segítenek, hogy ezt  könnyen, megerőltetés nélkül,  sőt szórakoztatóan tegyük meg?

Ha már kipróbáltátok, akkor tudjátok, hogy az Eleven Angol -Online- pontosan ilyen módszer!
Élvezetes gyakorlás, rengeteg ismétlés szinte tudatlanul, dalok, online játékok, karaoke!

Tags: